Thursday, December 13, 2018

ပန္းေသးၾကာဇံသုပ္


ပန္းေသးၾကာဇံသုပ္ကိုေတာ့စားဖူးသူတိုင္းႏွစ္သက္ၾကမယ္ထင္ပါတယ္အထိမ္းမွတ္ေန႔မ်ားႏွင့္ဧည့္ဖိတ္ထမင္းစားဝိုင္းမ်ားတြင္ေတာ့မပါမျဖစ္တဲ့ဟင္းတစ္ပြဲလည္းျဖစ္ပါတယ္။ပဲၾကာဇံကိုအဓိကထားၿပီးေဆးဘဲဥၾကက္ေျခေထာက္၊ဘဲေျခေထာက္ႏွင့္ေဝါစြန္း(ဆလပ္႐ိုး)တို႔ျဖင့္တြဲ ဖက္သုပ္ေလ့႐ွိၿပီးအိမ္လုပ္အခ်ဥ္ရည္ျဖင့္သုပ္ထားတဲ့အရသာထူးျခားတဲ့ပဲၾကာဇံသုပ္ေလးျဖစ္ပါတယ္။အခုသုပ္ထားတာကေတာ့ၾကက္ေျခေထာက္ႏွင့္ တြဲဖက္သုပ္ထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။သုပ္စားၾကည့္ရေ အာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္း

*********

ပဲၾကာဇံ - ၁၀၀ ဂရမ္

ၾကက္ေျခေထာက္(အေျခာက္)-၅၀ ဂရမ္

မုန္လာဥနီ - တစ္ေတာင့္

ေဆးဘဲဥ/ဆလပ္႐ိုး ထည့္လိုကထည့္ပါ။

ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း - ၃ဇြန္း စားပြဲဇြန္း

ႏွမ္းဆီခ်က္ - ၂ဇြန္း

ႏွမ္းဆီေမြး - တစ္ဇြန္း

ဟြားေက်ာက္ဆီ - တစ္ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ - ၃ဇြန္း

င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ - တစ္ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္ - ၃ဇြန္း

ပန္းသီးဗီနီဂါ- ၃ဇြန္း

ဆား - အနည္းငယ္

သၾကား - တစ္ဇြန္း

နံနံပင္ - လက္တစ္ဆုပ္

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

************

1.ပဲၾကာဇံကိုေရစိမ္ထားပါ။ၾကက္ေျခေထာက္အေျ ခာက္ကိုေစ်းတြင္ဝယ္ယူႏိုင္သလိုမိမိဘာသာအိမ္တြင္ျပဳလုပ္ၿပီးလည္းသိမ္းဆည္းထားႏိုင္ပါတယ္။

2.ၾကက္ေျခေထာက္အေျခာက္ကိုဆီပူပူတြင္ခ်ေၾကာ္ၿပီးေရေႏြးထည့္စိမ္ထားေပးပါ။ပြလာပါကဆ ယ္ယူေရစစ္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။

3.မုန္လာဥနီကိုအမ်ွင္ေလးမ်ားစိတ္ထားပါ။ဆလပ္႐ိုးထည့္လိုပါကအခြံသင္ၿပီးေရစိမ္ထားကာအေနေတာ္အေခ်ာင္းေလးမ်ားလွီးျဖတ္ထားပါ။

4.အားလံုးအသင့္ျဖစ္ပါကပဲၾကာဇံကိုျပဳတ္ၿပီးေရေပးေလာင္းကာကပ္ေၾကးျဖင့္ျဖတ္ၿပီးဇလံုတခုတြင္ထည့္ပါ။

5.မုန္လာဥနီ၊ဆလပ္႐ိုး၊ၾကက္ေျခေထာက္လွီးထား သည္တို႔ကိုထည့္ပါ။

6.ပန္းကန္လံုးတခုျဖင့္ပါဝင္ေသာဟင္းစပ္ပစၥည္းမ်ားၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ႏွမ္းဆီခ်က္၊ဟြားေက်ာ က္ဆီ၊ႏွမ္းဆီေမြး၊င႐ုတ္သီးဆီခ်က္၊ပဲငံျပာရည္၊သၾကားဆားႏွင့္ဗီနီဂါအားလံုးကိုေရာစပ္ၿပီးသုပ္မ ည့္ဇလံုတြင္ေလာင္းထည့္ပါ။

7.နံနံပင္ႏွင့္ေျမပဲေထာင္းတို႔ကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။အရသာအေပါ့အငံျမည္းၿပီးတည္ခင္းႏို င္ၿပီ။

❀သံုးေဆာင္ခါနီးမွသာသုပ္ပါ။ၾကာဇံမွေရစုပ္သြား တတ္သျဖင့္လိုအပ္ပါကအခ်ဥ္ေရကိုေရေရာၿပီးအသံုးျပဳကာစိုစိုေလးသုပ္ပါ။

❀အခ်ဥ္ရည္ကိုအိမ္လုပ္ဗီနီကာခ်ဥ္ေဆာ္ခါးသီးသို႔မဟုတ္ပန္းသီးဗီနီဂါကိုအသံုးျပဳပါတယ္။မ႐ွိလ်ွင္ပ န္းသီးအခ်ဥ္ရည္အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

❀ေဆးဘဲဥထည့္လိုပါကျပဳတ္ထားၿပီးပြဲျပင္သည့္အခ်ိန္မွထည့္ပါ။

❀ၾကက္ေျခေထာက္အေျခာက္ကိုအိမ္တြင္ျပဳလုပ္ရန္ၾကက္ေျခေထာက္ကိုေျခသည္းမ်ားျဖတ္ပါ။

ဓားထက္ထက္ျဖင့္အေပၚမွေအာက္ခြဲၿပီးဓားရာေပးကာအေရခြံကိုအဝတ္ျဖင့္ကိုင္ၿပီးခြာခ်ပါ။

❀ဘမ္းတခုတြင္အျပန္႔လိုက္ျဖန္႔ထားၿပီးအေျခာက္လွန္းထားပါ။ေျခာက္ပါကခြာယူၿပီးသိမ္းဆည္းထား ကာလိုသလိုအသံုးျပဳႏိုင္ပါၿပီ။(အျပင္တြင္ဝယ္ယူပါ ကေစ်းအလြန္မ်ားပါတယ္)

❀#ဟြားေက်ာက္ >> #ဇီခြၽမ္းင႐ုပ္ေကာင္း >>#sichuanpepper ကိုေစ်းႏွင့္စူပါမားကတ္မ်ား တြင္ရႏိုင္ပါတယ္။

❀ဟြားေက်ာက္ကိုေလွာ္ၿပီးေထာင္းကာဆီပူေလွာင္းထည့္ေပးပါကဟြားေက်ာက္ဆီရပါတယ္။

...........

Sofia

No comments:

Post a Comment