Thursday, December 13, 2018

ငါးပိရည္က်ိဳ


 Home made Myanmar Traditional Fish Pickle

ျမန္မာတိုင္းႏွစ္သက္တဲ့ငါးပိရည္ကိုျပဳလုပ္ပံုျပဳလုပ္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး႐ွိမယ္ထင္ပါတယ္။အမွန္တကယ္ေတာ့ဆိုဖီယာလည္းငါးပိငါးေျခာက္ေတြနဲ႔တကယ္ဘဲသိပ္မနီးစပ္ခဲ့ပါဘူး။စားေတာ့စားတတ္တယ္ ☺ အခုျပဳလုပ္ထားတာကေတာ့ေ႐ွးလူႀကီးသူမမ်ားေျပာျပဖူးတဲ့နည္းေလးနဲ႔အညာေရာက္ခိုက္သန္႔႐ွင္းလတ္ဆတ္တဲ့ေရခ်ိဳငါးေလးေတြနဲ႔႔စမ္းၿပီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ငါးပိရည္ေလးျဖစ္ပါတယ္။

ဓာတုေဆးကင္းၿပီးသန္႔႐ွင္းလတ္ဆတ္စြာအိမ္မွာလုပ္စားႏိုင္ဖို႔ဆိုဖီယာရဲ႕လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္း

********

ဂ်ပန္ငါး (ေဒသေခၚ) - ၂၅ က်ပ္သား

ဆား - တစ္ဇြန္းခြဲ စားပြဲဇြန္း

ထမင္းျဖဴ /ဆန္မႈန္႔က်ိဳၿပီးသား - တစ္ပန္းကန္

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

************

1.ေဒသေခၚဂ်ပန္ငါးတီလားဘီးယားကိုေရေဆးသန္႔စင္ဗိုက္ေဖာက္သန္႔႐ွင္းကာေရစစ္ထားပါ။

2.ဇလံုတခုတြင္သန္႔စင္ၿပီးသားငါးကိုထည့္ၿပီးဆားတဇြန္းထည့္ကာသမေအာင္ေမြၿပီးတညသိပ္ထားပါ။အထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ။

3.ေနာက္ရက္တြင္ဆားနယ္ထားေသာငါးဆားနယ္မ်ားကိုဇကာတခုျဖင့္ထည့္ၿပီးတေနလွန္းပါ။

4.တေနလွန္းၿပီးဖန္႔သြားေသားငါးကိုအနည္းငယ္ထုေပးၿပီးဇလံုတခုတြင္ထည့္ပါ။ထမင္းသို႔မဟုတ္ဆန္မႈန္႔က်ိဳထားသည္ႏွင့္ ဆားဇြန္းတဝက္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။

5.ႁပီးလ်ွင္သန္႔႐ွင့္ေျခာက္ေသြ႔ေသာပုလင္းတြင္ဖိသိပ္ထည့္ေပးပါ။

6.အေပၚမွပလပ္စတစ္တထပ္အုပ္ၿပီးအဖံုးကိုေလလံုေအာင္ပိတ္ကာေနပူတြင္၁၀ရက္တပတ္လွန္းေပးပါကေမြးႀကိဳင္တဲ့ငါးပိရည္ကိုစတင္ရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။

7.ငါးအသားေလးမ်ားအိသြားပါကသိမ္းဆည္းႁပီးႏွစ္သက္သလိုက်ိဳခ်က္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

❀မိမိႏွစ္သက္ရာငါးကိုအစားထိုးအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

8.ငါးပိရည္က်ိဳျပဳလုပ္ရန္အိုးတခုတြင္ငါးပိရည္ကိုထည့္ပါ။နႏြင္းအနည္းငယ္ႏွင့္ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးငါးအသားေလးမ်ားေၾကသြားသည္ထိတည္ထားပါ။

8.အျခားအိုးတခုတြင္ပုဇြန္သို႔မဟုတ္ငါးကိုေလွာ္ထားပါ။မထည့္လည္းရပါတယ္။

9.င႐ုတ္သီးစိမ္းၾကက္သြန္ျဖဴေလွာ္ေထာင္းထားပါ။

10.ငါးပိရည္ရပါကအ႐ိုးမ်ားကိုစစ္ထုတ္ၿပီးပုဇြန္ေလွာ္ၾကက္သြန္ျဖဴင႐ုတ္သီးေထာင္းထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြကာတည္ခင္းႏိုင္ပါၿပီ။နံနံပင္ထည့္လိုကထည့္ပါ။

11.င႐ုတ္သီးစိမ္းအစားအေလွာ္မႈန္႔လည္းထည့္ႏိုင္ပါတယ္။အခ်ိဳ႕ၾကက္သြန္ခရမ္းခ်ဥ္သီးမီးဖုတ္ၿပီးေထာင္းထည့္သည္လည္း႐ွိပါတယ္။မိမိႏွစ္သက္သလိုက်ိဳ ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္။

...........

Sofia

No comments:

Post a Comment