ဆိတ္သားဆိုရင္အလြန္ညႇီတာသိၾကတဲ့အတိုင္းဆိတ္အူၾကမ္းဆိုမွေတာ့ေျပာဖြယ္မရွိေပါ့ေနာ္။ဆိတ္အူၾကမ္းစြတ္ျပဳတ္ပူပူရွိန္းရွိန္းေလးကိုမညႇီေအာင္ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္း
*******
ဆိတ္အူၾကမ္း - တစ္ကီလိုခြဲ
ဗီနီဂါ - ေရေႏြးပန္းကန္နွစ္လံုး (ေဆးရန္)
ၾကက္သြန္နီ - ၅လံုး
ဂ်င္း - တစ္တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ - တစ္လံုး
စပါးလင္ - နွစ္ေခ်ာင္း
ေရွာက္ခါး႐ြက္ - ၅ ႐ြက္
ပဒဲေကာ - လက္တစ္ဆစ္
ငရုပ္ေကာင္း - တစ္ဇြန္း လ႓က္ဇြန္း
ငရုပ္သီးအနွစ္ - နွစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
နႏြင္း - လ႓က္ဇြန္း တဝက္
မန္က်ည္းမွည့္ - အနည္းငယ္
ဆား - လိုသေလာက္
ဟင္းခပ္မႈန္႔ - လိုသေလာက္
ဇီယာမႈန္႔ - တစ္ဇြန္း စားပြဲတင္ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ - လက္တစ္ဆုပ္
ငရုပ္သီးစိမ္း - ဆယ္ေတာင့္
ရွမ္းနံနံ - တစ္စည္း
ဆီ - ငါးက်ပ္သား
(၁)သန္႔စင္ၿပီးသားဆိတ္အူၾကမ္းကိုလိုသလိုလွီးျဖတ္ၿပီးဗီနီကာျဖင့့္နွယ္ကာတစ္နာရီခန္႔ထားၿပီးေရေျပာင္ေအာင္ေဆးခ်ပါ။ေရစင္ေအာင္စစ္ၿပီးဆားနွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔တို႔ျဖင့္နွယ္ထားပါ။
(၂)ဟင္းရည္တည္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့္ၿပီးၾကက္သြန္နီ၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊စပါးလင္၊ပဒဲေကာ၊ေရွာက္႐ြက္၊ငရုပ္သီးအနွစ္၊နႏြင္းတို႔ကိုငရုပ္သီးဆီျပန္လာသည္ထိဆီသပ္ပါ။
(၃)ဆီျပန္လာပါကဆိတ္အူၾကမ္းကိုထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။
(၄)ၿပီးလ်ွင္ေရျမဳတ္ေအာင္ထည့္ၿပီးဆိတ္အူၾကမ္းႏူးအိသည္ထိတည္ထားပါ။
(၅)ဆိတ္အူၾကမ္းႏူးအိပါကမန္က်ည္းမွည့္၊ဇီယာမႈန္႔၊ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထည့္ပါ။အရသာအေပါ့အငန္ျမည္းပါ။လိုအပ္ေသာဟင္းရည္ပမာဏျဖည့္စြက္ပါ။
(၆)အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါကအိုးခ်ခါနီးတြင္ငရုပ္သီးစိမ္းနွင့္ရွမ္းနံနံ၊ငရုပ္ေကာင္းတို႔ကိုခပ္ၿပီးသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။
ငရုပ္သီးမႈန္႔၊သံပုရာသီးညစ္ကာမိမိနွစ္သက္ရာနံျပား၊ပလာတာတို႔ျဖင့့္တြဲဖက္သံုးေဆာင္နိုင္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment