Thursday, December 13, 2018

ၾကံမဆိုင္ဟင္းခ်ိဳ


 Sour Mustard Pickle with Vegetable Soup


သီးႏွံအစံုနဲ႔အသားငံုးဥအစံုပါတဲ့ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေမြးေ မြးဟင္းခ်ိဳေလးကိုေတာ့ျမန္မာျပည္မွာၾကံမဆိုင္ဟင္းခ်ိဳရယ္လို႔လူသိမ်ားတဲ့ဟင္းတခြက္ျဖစ္ပါတယ္။

က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ၿပီးအဆီနည္းအားလည္းျဖစ္ေစမဲ့ဟင္းတခြက္ကိုစားေတာ္ဆက္အေတာ္မ်ားမ်ားမွာလည္းမွာယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

ဒီလွပတဲ့ဟင္းေလးတပြဲျဖစ္ေျမာက္ေအာင္လိုအပ္တာေတြအစစကူညီေပးခဲ့တဲ့ဆိုဖီယာ့အန္တီကိုလည္းေက်းဇူးတင္ေၾကာင္းေျပာပါရေစ....လြယ္ကူျမန္ဆန္အရသာ႐ွိတဲ့ဟင္းခ်ိဳေလးကိုခ်က္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္း

*********

ၾကက္ျပဳတ္ရည္ - တပန္းကန္လံုး

ၾကက္သား - အနည္းငယ္

ငံုးဥ - ၅လံုး

ပဲျပား - တဝက္

မုန္ညင္းျဖဴ -တခက္

ပန္းမုန္လာ - အနည္းငယ္

ပန္းစိမ္း - အနည္းငယ္

မုန္လာဥနီ - အနည္းငယ္

ဘိုစားပဲ - အနည္းငယ္

ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ - တစ္ခ်ပ္

ၾကံမဆိုင္ - ၁၀၀ ဂရမ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး

ေရႊပဲ - ၅ေတာင့္

ခ်ဥ္စပ္င႐ုပ္ - တစ္ဇြန္း

ဆား - အနည္းငယ္

ဟင္းခပ္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္း

ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္

ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

************

(၁)ဦးစြာၾကက္ျပဳတ္ရည္တပန္းကန္စာကိုအိုးထဲသို႔ထည့္ပါ။(ၾကက္ျပဳတ္ရည္အစားReadyMake Chicken Stock ကိုသံုးႏိုင္ပါတယ္)

(၂)ပါဝင္ေသာသီးႏွံအားလံုးကိုေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးလိုသလိုလွီးျဖတ္ထားပါ။

(၃)ၾကက္သားကိုေသးေသးစိတ္ထားၿပီးငံုးဥကိုသီးသန္႔ျပဳတ္ကာအခြံသင္ထားပါ။

(၄)ေရေဆးသန္႔စင္ထားေသာသီးႏွံၾကက္သားငံုးဥပဲျပားၾကံမဆိုင္တို႔ကိုၾကက္ျပဳတ္ေရတြင္ထည့္တည္ပါ။

(၅)ဆန္ျပားကိုအေနေတာ္အျပားလွီးၿပီးဆူပြက္ေနေသာဟင္းခ်ိဳအိုးတြင္ထည့္ပါ။

(၆)ဆားႏွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးအရသာအေပါ့အငံျမည္းပါ။

(၇)သီးႏွံက်က္ပါကမီးပိတ္ကာပန္းကန္တြင္ထည့္ပါ။အေပၚမွၾကက္သြန္ၿမိတ္ႏွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အနည္းငယ္ထည့္ကာတည္ခင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

❀❀သီးႏွံမ်ားဝါၿပီးေပ်ာ့မသြားေစရန္အတြက္ဟင္းခ်ိဳအိုးပြက္ကာသီးႏွံက်က္ပါကမီးပိတ္ၿပီးမီးဖိုမွခ်ပါ။

❀❀ၾကံမဆိုင္ဖတ္တြင္အငံပါၿပီးသားျဖစ္၍ဆားကိုလိုအပ္မွသာျဖည့္စြက္ေပးပါ။

............

Sofia

No comments:

Post a Comment