Tuesday, December 11, 2018

ၾကက္သားလံုးဟင္း(စူၾကည္း)


စူၾကည္းလို႔ေခၚတဲ့ပန္းေသး႐ိုးရာဟင္းေလးကရိုးရိုးေလးနဲ႔စားရတာအရသာအရမ္းရွိပါတယ္။မဂၤလာဧည့္ခံပြဲ ၊ ဧည့့္ဖိတ္၊ မိတ္ဆံုစားပြဲေတြမွာ တည္ခင္းေလ့ရွိပါတယ္။ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီးအရသာထူးတဲ့ၾကက္သားဟင္းေလးကိုခ်က္စားၾကည့့္ၾကရေအာင္ေနာ္။
ၾကက္သားလံုးျပဳလုပ္ရန္လိုပါဝင္ပစၥည္း
****************************
ၾကက္သား - ၃၀၀ ဂရမ္
ဂ်ံဳ -၂၅၀ ဂရမ္
ၾကက္ဥ- ငါးလံုး
ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု
*************
1.ၾကက္သားကိုအေနေတာ္အတံုးတံုးထားပါ ။
2.ပန္းကန္တခုတြင္ဂ်ံဳကိုၾကက္ဥျဖင့္ေဖ်ာ္ပါ။ေရမပါ၍ေစးပ်စ္ေနပါမယ္ ။ 3.ေဖ်ာ္ၿပီးသားမုန္႔နွစ္ထည္းသို႔ၾကက္သားတုံးနွစ္ၿပီးဆီပူတြင္အေရာင္ရသည္ထိခ်ေၾကာ္ကာဆီစစ္ထားပါ။
ဟင္းခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာပစၥည္း
***********************
ၾကက္သားလံုးေၾကာ္
ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီး ၂လံုး (အေျမာင္းႀကီးႀကီးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ  - ၁၅ ေျမာင္း
ဂ်င္း - တတက္ (အမ်ွင္လွီးထားပါ)
ေရွာက္ေကာ - ၂လံုး (တ႐ုပ္မဆလာ)
ၾကက္ျပဳတ္ရည္/ရိုးရိုးေရ - လိုသေလာက္
ဆီ -အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္မိတ္ -ျဖဴးရန္
ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ပံု
***************
1.ဦးစြာပထမမိမိခ်က္မည့္အိုးတြင္ဆီထည့့္ၿပီးၾကက္သြန္အေျမာင္းႀကီးနွင့္ၾကက္သြန္ျဖဴအေျမာင္းလိုက္တို႔က္ိုခ်ေၾကာ္ပါ။
နီေရာင္သမ္းပါကဆယ္ထုတ္ထားပါ ။ 2.လက္က်န္ဆီတြင္ဂ်င္းလွီးၿပီးသားနွင့္ေရွာက္ေကာကိုထုၿပီးဆီသပ္ပါ။3.ၾကက္သားလံုးမ်ားကိုထည့္ပါ ။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္(ရိုးရိုးရည္)ၾကက္သားလံုးျမဳပ္ေအာင္ထည့္ပါ။
4.ဆားႏွင့္ဟင္းခပ္မႈန္႔ထည့္ၿပီးဆူပြက္ေအာင္တည္ပါ။
5.ဆူပြက္လာပါကၾကက္သြန္နီျဖဴေၾကာ္ထားသည္မ်ားကိုေရာထည့္ၿပီးမီးကိုအေသးဆံုးထိေလ်ာ့ခ်ကာၾကက္သားလံုးမ်ားႏူးအိလာေအာင္တည္ေပးပါ ။
❀❀တည္ထားစဥ္ေယာက္မျဖင့္ေမြျခင္းကိုဂရုျပဳပါ ။
❀❀အသားလံုးပံုစံမပ်က္ေအာင္ခဏခဏမေမြဘဲအိုးေစာင္းလႈပ္ေပးရံုသာေမြေပးပါ။
❀❀ဂ်ံဳနဲ႔ၾကက္ဥေဖ်ာ္ၿပီးေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားလံုးမွာမာက်စ္ေန၍မီးေအးေအးျဖင့္အၾကာႀကီးတည္ရပါ့မယ္။
❀❀မီးျပင္းပါကၾကက္သားလံုးကြဲ၍ပြင့္သြားျပီးဟင္းပြဲမလွျဖစ္တတ္ပါတယ္။6.လိုအပ္ပါကေရထပ္ထည့္ေပးပါ။ ၾကက္သားတံုးအိမအိကိုတူေလးျဖင့္ထိုးၾကည့္ပါ။7.ႏူးအိပါကမီးဖိုမွခ်ကာပန္းကန္တြင္ၾကက္သားတံုးနွင့္ဟင္းရည္ကိုမ်ွေအာင္ထည့္ၿပီးၾကက္သြန္မိတ္ျဖဴးကာသံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ ။
............
Sofia

No comments:

Post a Comment