Thursday, December 13, 2018

ေရက်ိဳငါးပိျပဳလုပ္နည္း


Home made Myanmar Traditional Fish Pickle

ျမန္မာတိုင္းႏွစ္သက္တဲ့ေရက်ိဳငါးပိကိုျ

ပဳလုပ္ပံုျပဳလုပ္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး႐ွိမယ္ထင္ပါတယ္။အမွန္တကယ္ေတာ့ဆိုဖီယာလည္းငါးပိငါးေျခာက္ေတြနဲ႔တကယ္ဘဲသိပ္မနီးစပ္ခဲ့ပါဘူး။စားေတာ့စားတတ္တယ္ ☺ အခုျပဳလုပ္ထားတာကေတာ့ေ႐ွးလူႀကီးသူမမ်ားေျပာျပဖူးတဲ့နည္းေလးနဲ႔အညာေရာက္ခိုက္သန္႔႐ွင္းလတ္ဆတ္တဲ့ေရခ်ိဳငါးေလးေတြနဲ႔႔စမ္းၿပီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ငါးပိေလးျဖစ္ပါတယ္။

ဓာတုေဆးကင္းၿပီးသန္႔႐ွင္းလတ္ဆတ္စြာအိမ္မွာလုပ္စားႏိုင္ဖို႔ဆိုဖီယာရဲ႕လုပ္နည္းေလးမ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္။လုပ္စားၾကည့္ရေအာင္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္း

********

ဂ်ပန္ငါး (ေဒသေခၚ)/ငါးခူ - ၂၅ က်ပ္သား

ဆား(ဆားၾကမ္း) - တစ္ဇြန္းခြဲ စားပြဲဇြန္း

ထမင္းျဖဴ /ဆန္မႈန္႔က်ိဳၿပီးသား - တစ္ပန္းကန္

ျပင္ဆင္ျပဳလုပ္ပံု

************

1.ေဒသေခၚဂ်ပန္ငါးတီလားဘီးယားကိုေရေဆးသန္႔စင္ဗိုက္ေဖာက္သန္႔႐ွင္းကာေရစစ္ထားပါ။

2.ဇလံုတခုတြင္သန္႔စင္ၿပီးသားငါးကိုထည့္ၿပီးဆားတဇြန္းထည့္ကာသမေအာင္ေမြၿပီးတညသိပ္ထားပါ။အထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ။

3.ေနာက္ရက္တြင္ဆားနယ္ထားေသာငါးဆားနယ္မ်ားကိုဇကာတခုျဖင့္ထည့္ၿပီးတေနလွန္းပါ။

4.တေနလွန္းၿပီးဖန္႔သြားေသားငါးကိုအနည္းငယ္ထုေပးၿပီးဇလံုတခုတြင္ထည့္ပါ။ထမင္းသို႔မဟုတ္ဆန္မႈန္႔က်ိဳထားသည္ႏွင့္ ဆားဇြန္းတဝက္ထည့္ၿပီးသမေအာင္ေမြေပးပါ။

5.ႁပီးလ်ွင္သန္႔႐ွင့္ေျခာက္ေသြ႔ေသာပုလင္းတြင္ဖိသိပ္ထည့္ေပးပါ။

6.အေပၚမွပလပ္စတစ္တထပ္အုပ္ၿပီးအဖံုးကိုေလလံုေအာင္ပိတ္ကာေနပူတြင္၁၀ရက္တပတ္လွန္းေပးပါကေမြးႀကိဳင္တဲ့ငါးပိကိုစတင္ရ႐ွိမွာျဖစ္ပါတယ္။

7.ငါးအသားေလးမ်ားအိသြားပါကသိမ္းဆည္းႁပီးႏွစ္သက္သလိုက်ိဳခ်က္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

❀မိမိႏွစ္သက္ရာငါးကိုအစားထိုးအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

...........

Sofia

No comments:

Post a Comment