အစိမ္းေဖာက္၊ အက်က္ေဖာက္ဆိုတာကေတာ့ၾကက္သားပာင္းအေပၚမူတည္ၿပီးကြဲၿပားသြားတာပါ။
ၾကက္သားအစိမ္းကိုထမင္းထဲအုံၿပီးေဖာက္ၿခင္းမ်ိဳးကိုအစိမ္းေဖာက္လို႔ေခၚပါတယ္။ၾကက္သားပာင္းသီးသန္႔ခ်က္တာမ်ိဳးကိုေတာ့အက်က္
ေဖာက္လို႔ေခၚဆိုၾကပါတယ္။
ၾကက္သားဒံေပါက္(အစိမ္းေဖာက္)
လူ (၁၅) ေယာက္စာ
ၾကက္သားပာင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၿမန္မာၾကက္ေပါင္(သို႔)ရင္ပုံသားေရာရာ ........(၁၆) ခု
ၾကက္သြန္နီ .....................၅၀ သား
ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............(၁၅) က်ပ္သား
ဒံေပါက္မဆလာ .................အနည္းငယ္
နႏြင္း+အေရာင္တင္မွဳန္. ...... အနည္းငယ္
ဒိန္ခ်ဥ္...............................၃ဇြန္း
ဒံေပါက္အတြက္ၾကက္သားကို တစ္ပြဲစာ တစ္ခုျဖစ္ေစရန္ ၅၀ က်ပ္သားထက္မပိုေသာၾကက္သားကိုဝယ္ယူၿပီးေပါင္၂ခု ရင္ပုံ ၂ခုရေအာင္ျခမ္းပါ။
ၾကက္သားအတြက္ၾကက္သြန္နီအႂကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ပါ။
၀ယ္ယူလာတဲ့ၾကက္သားေတြကိုသန္႔စင္ၿပီးရင္ ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊အေပၚကအေလး
ခ်ိန္ရိွတဲ့ပစၥည္းတစ္ခုခုနဲ႔ဖိၿပီးေရစစ္ထားေပးရပါမယ္။
ေရကုန္စင္ေအာင္စစ္ၿပီးတာနဲ႔ခ်င္း+ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းအေရာ၊ ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္႔၊ နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္႔၊မဆလာတို႔ႏွင့္ေရာနယ္ၿပီးအနည္းဆုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ။
ဒံေပါက္ထမင္းတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ေတာင္ၾကီးဆန္ေကာင္းေကာင္း(သို႔) ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္...........၁ ၿပည္
ၾကက္သြန္နီ.................၇၀ က်ပ္သား
ဒန္ေပါက္မဆလာ...........၅ ဇြန္း
(စပ္ၿပီးသားမရိွက..နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊ ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကိုေလွာ္ၿပီးေရာေထာင္းႏိူင္ )
ႏိူ႔စိမ္း....................... ၂ဗူး
သၾကား....................၁၅ က်ပ္သား
ဆား.........................သင့္ရုံ
ပဲစိမ္း.........................၂ဗူး
သီပာိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေၿခာက္.....(၃၀) သား
ကရေဝးရြက္.............၅ရြက္
သစ္ၾကပိုးေခါက္.........၃ခု
ေလးညႇင္း+ဖာလာေစ့....အနည္းငယ္စီ
စားသုံးေသာအေရာင္ (လိေမၼာ္) အနည္းငယ္
ေထာပတ္( သို႔) ဂီး......၂၀က်ပ္သား
➡ဇြန္း=ထမင္းစားဇြန္း
ပထမဆုံးၾကက္သြန္နီကိုအႂကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ထားပါ။
စပ်စ္ေစ့ ၊ သီဟိုဠ္ေစ့ တို႔ကိုလဲေၾကာ္ၿပီးဆီစစ္ထားပါ။
ပဲစိမ္းလုံးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဆိုရင္ေတာ့ျပဳတ္ၿပီးေရစစ္ထားပါ။အသင့္သုံးဗူးဆိုရင္ေတာ့ျပဳတ္စရာမလိုပဲေရစစ္ထား႐ုံပါ။
ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးဇကာတစ္ခုႏွင့္စစ္ထားပါ။
ပထမဆုံးမီးၿပင္းၿပင္းမွာဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးၿဖင့္ေရေႏြးတည္ပါ။
သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ဖာလာ+ေလးညႇင္းႏွင့္ကရေဝးရြက္တို႔ကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ။
ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ေဆးထားေသာဆန္ေတြကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ။ခ်က္ခ်င္းသစ္သားေယာင္းမၿဖင့္ေမႊေပးပါ။
ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္အေရာက္မွာဇကာၿဖင့္ၿပန္စစ္ယူပါ။
ၿပင္ဆင္ထားတဲ့အိုးအတြင္းကိုငွက္ေပ်ာရြက္ေတြခင္းေပးၿပီးစပ်စ္ေစ့ေၾကာ္ထားတဲ့ဆီအနည္းငယ္ေလာင္းေပးပါ။
ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ဆန္ကို ၅ပုံ ၁ပုံခန္႔ျဖန္႔ခင္းပါ။
အရသာႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားေတြကိုစီထည့္ပါ။ေခ်ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြျဖန္႔ခင္းပါ။
ေနာက္ထပ္ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ဆန္ ၁ပုံျဖန္႔ခင္းပါ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊ စပ်စ္ေၿခာက္၊ ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ႏို႔ဆီတို႔ကိုလည္း (၃) ပုံတစ္ပုံစီျဖန္႔ထည့္ပါ။
ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ။
ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာဆန္မ်ားအေငြ႕မကုန္ခင္အၿမန္ၿပဳလုပ္ဖို႔လြန္စြာအေရးၾကီးပါသည္။
အဖုံးကိုလုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖုံးၿပီးအေပၚမီး(၂) ဆ ၊ေအာက္မီး(၅) ဆႏွင့္ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိႏွပ္ထားေပးရပါမည္။
မီးအပူခ်ိန္ကိုလိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ၿပဳလုပ္ပါ။
ထမင္းလုံး၀ႏွဳးႏွပ္သြားလွ်င္သစ္သားေယာင္းမႏွစ္ ေခ်ာင္းၿဖင့္သမေအာင္ေမႊေပးပါ။
ထိုသို႔ေမႊေနစဥ္အတြင္းလိေမၼာ္ေရာင္ေလးမ်ားရေအာင္ဇြန္းေလးႏွင့္ၿဖန္႔ထည့္ေပးပါ။
ႏွံ႔ေအာင္ေမႊထားေပးတဲ့ဒံေပါက္ထမင္းေတြကိုအျခားအိုးတစ္လုံးသို႔ေရႊ႔ေျပာင္းထည့္ပါ။
ၾကက္သားႏွပ္ထားတဲ့ေအာက္ဆုံးလႊာကိုေရာက္ရင္ထမင္းေတြကိုေျဖးညင္းစြာဖယ္႐ွားၿပီး
ၾကက္ေပါင္သား၊ရင္ပုံသားေတြကိုသီးသန္႔ထုတ္ယူထားပါ။
က်န္ထမင္းအားလုံးကိုျပန္ေရာၿပီးအပူရိွန္ရေစရန္မီးရိွန္ေအးေအးမွာျပန္ႏွပ္ထားပါ။
ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊ အခ်ဥ္သုပ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္၊တို႔စရာ(သခြား၊မုန္လာဥနီ၊ ပူဒီနံ)တို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းပါ။
Crd ဟင္းခ်က္နည္းမ်ား
No comments:
Post a Comment