Tuesday, December 11, 2018

မိုးကုတ္ဒံေပါက္

အစိမ္းေဖာက္၊ အက်က္ေဖာက္ဆိုတာကေတာ့ၾကက္သားပာင္းအေပၚမူတည္ၿပီးကြဲၿပားသြားတာပါ။

ၾကက္သားအစိမ္းကိုထမင္းထဲအုံၿပီးေဖာက္ၿခင္းမ်ိဳးကိုအစိမ္းေဖာက္လို႔ေခၚပါတယ္။ၾကက္သားပာင္းသီးသန္႔ခ်က္တာမ်ိဳးကိုေတာ့အက်က္

ေဖာက္လို႔ေခၚဆိုၾကပါတယ္။


ၾကက္သားဒံေပါက္(အစိမ္းေဖာက္)

လူ (၁၅) ေယာက္စာ


ၾကက္သားပာင္းအတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား


ၿမန္မာၾကက္ေပါင္(သို႔)ရင္ပုံသားေရာရာ ........(၁၆) ခု

ၾကက္သြန္နီ .....................၅၀ သား 

ခ်င္း+ ၾကက္သြန္ၿဖဴ.............(၁၅) က်ပ္သား 

ဒံေပါက္မဆလာ .................အနည္းငယ္

နႏြင္း+အေရာင္တင္မွဳန္. ...... အနည္းငယ္

ဒိန္ခ်ဥ္...............................၃ဇြန္း


ဒံေပါက္အတြက္ၾကက္သားကို တစ္ပြဲစာ တစ္ခုျဖစ္ေစရန္ ၅၀ က်ပ္သားထက္မပိုေသာၾကက္သားကိုဝယ္ယူၿပီးေပါင္၂ခု ရင္ပုံ ၂ခုရေအာင္ျခမ္းပါ။


ၾကက္သားအတြက္ၾကက္သြန္နီအႂကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ပါ။


၀ယ္ယူလာတဲ့ၾကက္သားေတြကိုသန္႔စင္ၿပီးရင္ ဇကာတစ္ခုမွာထည့္၊အေပၚကအေလး

ခ်ိန္ရိွတဲ့ပစၥည္းတစ္ခုခုနဲ႔ဖိၿပီးေရစစ္ထားေပးရပါမယ္။


ေရကုန္စင္ေအာင္စစ္ၿပီးတာနဲ႔ခ်င္း+ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းအေရာ၊ ဆား ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ပာင္းခတ္မွဳန္႔၊ နႏြင္း၊ အေရာင္တင္မွဳန္႔၊မဆလာတို႔ႏွင့္ေရာနယ္ၿပီးအနည္းဆုံးနာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထားေပးပါ။


ဒံေပါက္ထမင္းတြက္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


ေတာင္ၾကီးဆန္ေကာင္းေကာင္း(သို႔) ဘာမစတီဆန္လုံးရွည္...........၁ ၿပည္

ၾကက္သြန္နီ.................၇၀ က်ပ္သား

ဒန္ေပါက္မဆလာ...........၅ ဇြန္း

(စပ္ၿပီးသားမရိွက..နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ေလညွင္း ၊ ဖာလာ၊ နာနတ္ပြင့္မ်ားကိုေလွာ္ၿပီးေရာေထာင္းႏိူင္ )

ႏိူ႔စိမ္း....................... ၂ဗူး

သၾကား....................၁၅ က်ပ္သား

ဆား.........................သင့္ရုံ

ပဲစိမ္း.........................၂ဗူး

သီပာိုဠ္ေစ့ + စပ်စ္ေၿခာက္.....(၃၀) သား 

ကရေဝးရြက္.............၅ရြက္

သစ္ၾကပိုးေခါက္.........၃ခု

ေလးညႇင္း+ဖာလာေစ့....အနည္းငယ္စီ

စားသုံးေသာအေရာင္ (လိေမၼာ္) အနည္းငယ္

ေထာပတ္( သို႔) ဂီး......၂၀က်ပ္သား


➡ဇြန္း=ထမင္းစားဇြန္း


ပထမဆုံးၾကက္သြန္နီကိုအႂကြပ္ေၾကာ္ၿပီးေခ်ထားပါ။


စပ်စ္ေစ့ ၊ သီဟိုဠ္ေစ့ တို႔ကိုလဲေၾကာ္ၿပီးဆီစစ္ထားပါ။


ပဲစိမ္းလုံးလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဆိုရင္ေတာ့ျပဳတ္ၿပီးေရစစ္ထားပါ။အသင့္သုံးဗူးဆိုရင္ေတာ့ျပဳတ္စရာမလိုပဲေရစစ္ထား႐ုံပါ။


ဆန္ကိုေရေဆးၿပီးဇကာတစ္ခုႏွင့္စစ္ထားပါ။


ပထမဆုံးမီးၿပင္းၿပင္းမွာဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လုံးၿဖင့္ေရေႏြးတည္ပါ။


သစ္ၾကပိုးေခါက္၊ဖာလာ+ေလးညႇင္းႏွင့္ကရေဝးရြက္တို႔ကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ။


ေရေႏြးဆူၿပီဆိုလွ်င္ေဆးထားေသာဆန္ေတြကိုထည့္ၿပဳတ္ပါ။ခ်က္ခ်င္းသစ္သားေယာင္းမၿဖင့္ေမႊေပးပါ။


ဆန္တစ္၀က္က်က္ေလာက္အေရာက္မွာဇကာၿဖင့္ၿပန္စစ္ယူပါ။


ၿပင္ဆင္ထားတဲ့အိုးအတြင္းကိုငွက္ေပ်ာရြက္ေတြခင္းေပးၿပီးစပ်စ္ေစ့ေၾကာ္ထားတဲ့ဆီအနည္းငယ္ေလာင္းေပးပါ။


ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ဆန္ကို ၅ပုံ ၁ပုံခန္႔ျဖန္႔ခင္းပါ။


အရသာႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားေတြကိုစီထည့္ပါ။ေခ်ထားတဲ့ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေတြျဖန္႔ခင္းပါ။


ေနာက္ထပ္ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ဆန္ ၁ပုံျဖန္႔ခင္းပါ။


ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ မဆလာ ၊ သီပာိုဠ္ေစ့ေၾကာ္၊ စပ်စ္ေၿခာက္၊ ေထာပတ္၊ ပဲစိမ္း၊ ဆား၊ သၾကား၊ႏို႔ဆီတို႔ကိုလည္း (၃) ပုံတစ္ပုံစီျဖန္႔ထည့္ပါ။


ထိုနည္းအတိုင္း ၃ လႊာၿပဳလုပ္ပါ။

ေရေႏႊးေဖ်ာထားေသာဆန္မ်ားအေငြ႕မကုန္ခင္အၿမန္ၿပဳလုပ္ဖို႔လြန္စြာအေရးၾကီးပါသည္။


အဖုံးကိုလုံေအာင္ေသခ်ာစြာဖုံးၿပီးအေပၚမီး(၂) ဆ ၊ေအာက္မီး(၅) ဆႏွင့္ထမင္းမ်ားႏွပ္သည္အထိႏွပ္ထားေပးရပါမည္။


မီးအပူခ်ိန္ကိုလိုအပ္သလို အတိုးအေလွ်ာ့ၿပဳလုပ္ပါ။


ထမင္းလုံး၀ႏွဳးႏွပ္သြားလွ်င္သစ္သားေယာင္းမႏွစ္ ေခ်ာင္းၿဖင့္သမေအာင္ေမႊေပးပါ။


ထိုသို႔ေမႊေနစဥ္အတြင္းလိေမၼာ္ေရာင္ေလးမ်ားရေအာင္ဇြန္းေလးႏွင့္ၿဖန္႔ထည့္ေပးပါ။


ႏွံ႔ေအာင္ေမႊထားေပးတဲ့ဒံေပါက္ထမင္းေတြကိုအျခားအိုးတစ္လုံးသို႔ေရႊ႔ေျပာင္းထည့္ပါ။


ၾကက္သားႏွပ္ထားတဲ့ေအာက္ဆုံးလႊာကိုေရာက္ရင္ထမင္းေတြကိုေျဖးညင္းစြာဖယ္႐ွားၿပီး

ၾကက္ေပါင္သား၊ရင္ပုံသားေတြကိုသီးသန္႔ထုတ္ယူထားပါ။


က်န္ထမင္းအားလုံးကိုျပန္ေရာၿပီးအပူရိွန္ရေစရန္မီးရိွန္ေအးေအးမွာျပန္ႏွပ္ထားပါ။


ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊ အခ်ဥ္သုပ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္၊တို႔စရာ(သခြား၊မုန္လာဥနီ၊ ပူဒီနံ)တို႔ျဖင့္တြဲဖက္တည္ခင္းပါ။

Crd ဟင္​းခ်က္​နည္​းမ်ား

No comments:

Post a Comment